fbpx

Найпопулярніші весільні прикмети

f_472590768ea54

Хід весільного дня і всієї весільної церемонії - це цілий ритуал, складний і урочистий, повний народних прикмет, багато з яких мають давню історію. Деякі весільні прикмети є споконвічно українськими,  деякі - прийшли до нас з весільних культур інших країн. Тут я розповім вам лише про деякі, найбільш популярні прикмети. Чи варто вірити прикметам - питання складне. Але однозначно прикмети надають всьому, що відбувається на весіллі особливий шарм, особливу значимість.

Отже, почнемо з тих прикмет, що пов'язані з обручками, які є основним весільним символом і одним з головних предметів в туалеті нареченого і нареченої.

Обручки молодят повинні бути однаковими (зрозуміло, за стилем оформлення, а не за розміром). Згідно прикметам, краще всього вибирати прості, лаконічні, гладенькі обручки, але якщо ви неодмінно хочете обручку з візерунком або насічкою, написом - нехай вона буде продубльована і на кільці майбутнього чоловіка (дружини).

 

Важливо, щоб обручки не приміряв ніхто, крім їхніх власників - ні до, ні після одруження. Також згідно з прикметами не рекомендується робити пару обручок з обручки одного з батьків. Хоча, згідно з іншими прикметами, обручки сімейної пари, яка прожила довге життя в любові та злагоді, можуть принести тільки щастя новій родині.

І нарешті, купувати обручки для нареченого і нареченої потрібно одночасно - в одному і тому ж місці, в один і той же день.

Тепер про ті весільні прикмети, які пов'язані з одягом нареченої.

Згідно старовинної прикмети, наречений не повинен бачити свою кохану у весільній сукні до самого весілля, тому приміряти своє вбрання наречена повинна без нього. Можна хіба що описати в загальних рисах свою сукню нареченому або показати на картинці.

Традиційно і весільне плаття, і білизна на нареченій повинні бути білого кольору. І ще в наряді обов'язково має бути присутня фата (теж біла). Однак, є й інша прикмета з цього приводу: вона свідчить, що на нареченій в день весілля поряд з новим, щойно купленим одягом, повинно бути щось старе, ношене, а також щось узяте в борг, і щось блакитного кольору.

Як і обручки, весільне плаття і фату не можна приміряти нікому, крім нареченої. А в той час, коли наречена сама міряє свій наряд, попереду неї перед дзеркалом не повинна ставати ні одна дівчина (особливо це стосується подруг). Згідно прикметі, це може призвести до зрад в майбутньому подружньому житті.

Всім відомо, що в ході одруження поганою прикметою вважається обручка, що впала. Однак, є обряд, який, згідно повір'ям, дозволяє уникнути прийдешніх неприємностей в цьому випадку: свідки молодят повинні взяти з собою ниточку і якщо кільце впало - підняти його і пропустити через нього нитку. Потім, після одруження, цю нитку спалюють, і вважається, що разом з нею згоряють всі біди та негаразди молодят.

У колишні часи вважалося, що молодята в день весілля дуже уразливі для впливу злих сил і духів, тому народилося багато прикмет і обрядів, які повинні були вберегти від цього молоду пару. Так, наприклад, раніше весільний кортеж обвішували дзвіночками, які покликані були відлякати злі сили, а зараз прийнято сигналити, під'їжджаючи до будинку нареченої і від'їжджаючи від нього в РАГС. А повернувшись з РАГСу додому (в банкетний зал), наречений повинен перенести наречену через поріг - ця прикмета також пов'язана зі «злими духами». Вважалося, що якщо наречена не переступає поріг самостійно, злі духи не дізнаються, що вона прийшла в будинок, і не зможуть їй нашкодити.{jcomments on}

Реклама

© IGVA studio. All rights reserved.