fbpx

Про весільні прикмети

890У якому б освіченому столітті ми не жили, з якою б поблажливістю не ставилися до забобонів наших бабусь і прабабусь, але настає день, коли навіть найзапекліший скептик починає вірити в неймовірну кількість прикмет і повір'їв, накопичених століттями і пов'язаних з весільною церемонією. І вірування ці збереглися до наших днів ще з язичницьких часів. Адже, наприклад, обсипання нареченого і нареченої зерном - є не що інше, як відлуння древнього весільного жертвопринесення богам! Монетки у взуття молодих, шпилька на спідницю нареченої «від зурочення», гудіння весільного кортежу, проходження молодих між запаленими свічками - це все звідти, з язичницьких часів, коли магічні ритуали і прийоми, що оберігають молодят і їх майбутнє сімейне вогнище, були невід'ємною частиною будь-якої весільної церемонії.

Як професійний весільний фотограф, можу сказати, що однією з популярних фотографій у вашому весільному альбомі неодмінно стане знімок, на якому наречений при виході з будинку нареченої переносить свою кохану через поріг на руках. І це - зовсім не бажання нареченого продемонструвати свою силу оточуючим, часто він навіть не замислюється над тим, навіщо він це робить. А все дуже просто - старовинна прикмета свідчить, що якщо наречену перенести через поріг рідної домівки на руках, то на ногах вона вже не захоче туди повертатися. До речі, мені часто доводиться стикатися і з прикметою, пов'язаної зі свідками - виявляється, не можна, щоб свідки були розлучені чи, навпаки, одружені, тому що така ситуація призведе до неприємностей, в першу чергу, для самих свідків.

 

Дуже багато прикмет існує відносно обряду вінчання. Як це не кумедно, але саме під час вінчання наречені намагаються наступити один одному на ногу - адже за старовинним повір'ям, головувати в будинку буде той, хто це зробить першим. Наречена хреститься під фатою, щоб майбутнє життя було багатим і ситим; молоді намагаються задути вінчальні свічки одночасно, щоб у сімейного вогнища завжди панувала згода. Поганою прикметою вважається падіння обручки або згасла вінчальна свічка, а в кого з молодих після таїнства обряду вінчання свічка виявиться коротше, той, нібито, раніше помре.

Хочу зазначити, що у будь-якого народу є свої власні прикмети і звичаї, пов'язані з весіллям. Наприклад, на півдні Австралії наречені після виходу з церкви, повинні розпиляти колоду, що лежить на козлах. Якщо вони з роботою впоралися швидко (а це можливо тільки при узгодженості їх дій), то це вважається гарною прикметою і обіцяє надалі гарне життя. А в Мексиці молодятам дарують рослину алоє. Після весілля подружжя ставлять його в воду, а після появи корінців, висаджують в грунт. Вважається, що в сім'ї буде стільки дітей, скільки відростків з'явиться у рослини. В Індії ж по завершенні одруження нареченого і наречену обсипають пелюстками троянд. За повір'ям, така церемонія сприяє відлякування від молодих злих духів і залученню до них сил добра!{jcomments on}

Реклама

© IGVA studio. All rights reserved.